Záujem o české dlhopisy bol veľký, ich predaj skončil skôr

12.11.2012 Celý región

Praha 12. novembra (TASR) - Dnešný deň bol posledným dňom, keď si záujemcovia v Česku mohli objednať štátne dlhopisy. Štát pritom pre veľký dopyt skrátil pôvodný termín objednávok, ktorým mal byť koniec mesiaca, konštatuje na svojej internetovej stránke idnes.cz pražský denník Mladá fronta Dnes.

Záujem ľudí o dlhopisy podľa expertov stúpol hlavne kvôli výnosu, ktorý sa v čase znižovania úrokov stal veľmi atraktívny.

Česi si podľa údajov ministerstva financií do piatkového (9.11.) poludnia objednali dlhopisy za 22,3 miliardy korún (879,12 milióna eur). Úrad si však chcel od ľudí za celé upisovacie obdobie, ktoré sa malo skončiť 30. novembra, požičať maximálne 20 miliárd. Pred spustením tretej emisie pritom minister financií Miroslav Kalousek upozorňoval, že aj keď si ľudia objednajú "len" o niečo viac ako desať miliárd, bude to úspech.

Dopyt po dlhopisoch tak vysoko prevýšil očakávania. Podľa finančných expertov je za tým hlavne relatívne dobrý výnos, ktorý sa síce v porovnaní s predchádzajúcou májovou emisiou nezvýšil, ale kvôli tlaku Českej národnej banky na znižovanie úrokových sadzieb finančných inštitúcií sa stal zaujímavým.

"Niet divu, že sú dlhopisy pre domácnosti a subjekty, ktoré ich môžu nakupovať, veľmi atraktívne. Trhové úrokové sadzby zaznamenali drastický pokles," skonštatoval obchodný riaditeľ spoločnosti Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Aj načasovanie jesennej emisie bolo podľa analytikov lepšie ako v máji, keď majú ľudia pred dovolenkami a voľné prostriedky neinvestujú, ale berú ich ako rezervu. S blížiacim sa koncom roka tak môžu svoje "prebytky" investovať do štátnych dlhopisov.

Informoval o tom internetový portál idnes.cz.
 

Vyberte región